When Katherine Chon was in fifth grade, she drew a u dream tree" representing the path she hoped her life would take. One branch led to Harvard Medical School, which is exactly what her mother had hoped for when the Chons moved to the U. S. from Korea to give their three children opportunities.
Always a diligent student, Katherine started to learn medicine at Brown. But then she added a new limb to her dream tree—one that her mother still doesn' t understand. Shocked by the misfortune of some Korean women, Katherine joined forces with another Brown student to form the Polaris Project, now one of the largest anti-human-traffic-king organizations in the country. "It was really hard for my parents," says Katherine. "They had so many life stresses so their children could get a great education and have a comfortable life. ”
The dreams of parents and children often differ, but the conflict can be especially painful in first-generation immigrant families where the parents have made enormous sacrifices. Lisa Park 5 an assistant professor at the University of California, San Diego, says that the focus of every family that moves to the United States to provide opportunities for their children is almost always on the future, with little mention of the circumstances that compelled them to move. And even though the parents are the ones working 12-hour days ? the children are also under intense pressure to perform in ways that will justify the parents' sacrifice.
The contrast between parents' dreams and children' s realities can be particularly sharp for daughters who have grown up with almost infinite opportunities. Their mothers often came from places where opportunities for women were limited, which makes the daughters' choices even harder to understand. Mary Lugemwa' s parents encouraged her to study math or science at Harvard. She complied at first, majoring in computer science. But she is currently working as a film producer for a nonprofit organization called Meaningful Media. " I sometimes feel guilty," she says, " having chosen to be an artist, because I know that if I had chosen a scientific background, I could help my parents a lot more. ”
1. When Katherine Chon was a fifth-grader, .
[A] she had a great interest in drawing
[B ] she had a clear vision of her future
[A] she had an independent personality
[B] she had a desire to study in the U. S.
2. It can be inferred from the text that KatherineJ s mother .
[A] was disappointed at her daughter' s decision
[B] was shocked by the suffering of some women
[C] failed to give her kids enough opportunities
[D] failed to realize her own dream to be a doctor
3. According to the text, in first-generation immigrant families, the parents feel frustrated if .
[A] they fail to adjust to the circumstances
[B] they are forced to make great sacrifices
[C] their children fail to focus on the future
[D ] their children develop against their wishes
4. According to Lisa Park,first-generation immigrant children .
[A] avoid the slightest mention of their parents5 past
[B] focus on seizing chances for future development
[C] work very hard to justify their parents，sacrifices
[D] are under pressure to fulfill their parents' dreams
5. We learn from Mary Lugemwa's case that .
[A] her parents cherished opportunities more than she did
[B] her parents' dreams and her reality could be balanced
[C] she had a quite different view of life from her parents
[D] she enjoyed infinite opportunities in career development
参考答案：五年级时，凯瑟琳•千画了一棵“梦想树”，表示她所憧憬的未来生活。一个枝干指向哈佛医学院，确 切地说，这是凯瑟琳母亲对她的期望。当时为了能给家中三个孩子提供更多的机会,他们举家从韩国移民 至美国。
凯瑟琳一直都是个勤奋的学生，她在布朗大学开始学习医学。但是那时她给自己的梦想树添加了一个 新枝干 个母亲至今都无法理解的想法。震惊于一些韩国妇女的不幸遭遇，凯瑟琳与另一位布朗学生
创建了北极星项目(Polaris Project)组织。如今它已成为该国最大的反人口贩运组织之一。“我父母真的 很难理解，”凯瑟琳表示。“他们的生活压力太大，因为想要我们这些子女能够接受良好的教育，过上舒适 的生活。”
父母和子女的梦想经常出现分歧，但是这种冲突在第一代移民家庭中会显得尤为痛苦，因为这种家庭 里的父母做了巨大的牺牲。加州大学圣迭戈分校的助理教授丽萨•帕克表示,每个为给子女寻求更多机会 而移民至美国的家庭，他们的重心大都放在家庭的未来上，很少去提及迫使他们移民的各种情况。此外，既 然父母一天工作12个小时，子女也要顶着强大压力去表现，因为这样才能对得起父母的牺牲。
玛丽•路姆娃的父母鼓励她去哈佛大学学习数学或科学。起初她顺从了，报了计算机科学专业。但是 如今她在一个名为意义媒体(Meaning Media)的非盈利组织担当电影制片人。“选择做了 一名艺术工作 者,有时候我会感到内疚，”她说道，“因为我知道如果选了科学背景的行业，可以帮到父母更多。”
1. B 【解析】事实细节题。由第一段第一句“When Katherine Chon was in fifth grade, she drew a 'dream tree , representing the path she hoped her life would take.”可知，她画了一棵“梦想树”，表示憧憬的未来生活，表明她对自己的未来有清晰的认识。故本题应选B。
2. A 【解析】推理判断题。根据第二段第二句“But then she added a new limb to her dream tree—one that her mother still doesn* t understand."可推断母亲对女儿的决定感到失望。故本题应选A。
3. D [解析】推理判断题o 根据第三段第一句"The dreams of parents and children often differ, but the conflict can be especially painful in first-generation immigrant families where the parents have made enormous sacrifices."可推断，子女的发展与父母期望相悖时，尤其对于第一代移民家庭来说，是 很痛苦、沮丧的。故本题应选Do
4. D 【解析】事实细节题。由第三段最后一句"...the children are also under intense pressure to perform in ways that will justify the parents' sacrifice.”可知，第一代移民孩子在巨大压力下去满足父母的 期望。故本题应选D。
5. C【解析】推理判断题。根据最后一段第三句"Mary Lugemwa' s parents encouraged her...”可知,她对人生的想法与父母大不一样。父母想让她从事科学背景行业,她如今却做了电影制片人。故 本题应选C。